Per un 25N literari!

Elena Fuses
Professora de Llengua Catalana

Avui proposem la lectura d’uns volums de contes escrits per dones. Relats guanyadors de diversos premis organitzats per entitats també de dones per fer-nos ressò del dia 25 de novembre, Dia internacional per a l’eradicació de la violència vers les dones que va ser declarat el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia).


El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data  en homenatge a les germanes Mirabal que van morir quan anaven a visitar els seus marits a la presó. Les germanes eren quatre: Minerva i Maria Teresa, les més activistes; i Patria i Dedé, menys implicades en la lluita política. Les dues primeres havien estat empresonades juntament amb els marits, acusades de pertinença al  “Movimiento revolucionario 14 de junio”, moviment clandestí contrari al règim de Trujillo. Elles de seguida van sortir  i ràpidament van implicar-se en l'enderrocament del règim, moment en què s'hi afegeix la tercera germana, Patria. Se les coneixia dins de l'agrupació com Les Papallones i de seguida van encapçalar-la, en especial Minerva, implicant-se en la planificació de les guerrilles per  acabar amb la dictadura. Van morir per defensar la seva llibertat i la dels seus en un acte que es pot considerar de violència contra les dones per part del poder imperant.

Són lectures que poden semblar senzilles. Potser no hi trobareu la qualitat dels llibres que solem considerar, però emocionen perquè darrera de cada relat hi ha una dona que ha fet l’esforç de compartir alguns pensaments i emocions amb un públic desconegut, ara nosaltres,  i la nostra intenció, com la d’aquells grups que van impulsar els premis és col·laborar a l’empoderament d’aquestes escriptores  que podrien ser referents  molt propers.
Res més que un gest per sumar-nos al dia en què arreu del món es mostra el rebuig a la violència masclista i el desig de la seva total eradicació.

Comentaris

FITXES DE LECTURA

Hecho con Padlet